Volg ons
voor de laatste updates

 

Contracten, certificaten en vergunningen | RI&E horeca

Restaurant sign sorry we're closed
(Leestijd: 2 - 3 minuten)

De Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) is een middel gericht op veilig en gezond werken. Het is belangrijk voor medewerkers omdat het iets zegt over hun arbeidsomstandigheden, maar ook verplicht voor de werkgever – ongeacht de omvang van het bedrijf. Het brengt onder meer in kaart hoe het is gesteld met contracten, certificaten en vergunningen die een rol spelen in de veiligheid en gezondheid op de werkvloer. Ook voor de horeca geldt deze verplichting en is effectief documentbeheer onmisbaar.

Geldigheid contracten, certificaten en vergunningen

Contracten, certificaten en vergunningen kunnen bijvoorbeeld gaan over liften en blusinstallaties in het gebouw waar de horecagelegenheid wordt uitgebaat. Een van de risico’s die in de RI&E naar voren kan komen en die moet worden afgedekt, is dat blusinstallaties of liften niet werken. Regelmatige controle en verstrekking van de bijbehorende contracten, certificaten en vergunningen is een voorwaarde voor het gebruik. Een ander voorbeeld is de contractcatering. Dit gaat om het verkrijgen van een vergunning zodat een klein- of grootschalige voedselvoorziening mag worden geëxploiteerd. Denk aan bedrijfscatering, institutionele catering en schoolcatering. Zonder de benodigde contracten, certificaten en vergunningen mag een horecagelegenheid niet openen voor klanten. Des te meer reden om de Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E), het bijbehorende Plan van Aanpak en daaruit voortvloeiende contracten, certificaten en vergunningen op orde te hebben.

Checklist Risico Inventarisatie en Evaluatie horeca

Elke ondernemer kan zelf nagaan of de juiste maatregelen zijn genomen. Op zelfsinpectie.nl staat een checklist met alle onderdelen van de Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E). Op de website van RI&E vind je een link naar een gratis digitaal instrument om het Plan van Aanpak op te stellen. Tip: doe dit samen met medewerkers, zodat zij goed op de hoogte zijn van risico’s die spelen. In de checklist komen je onder andere de volgende zaken tegen waarin contracten, certificaten en vergunningen een rol spelen:

  • Het pand
  • De bedrijfsinrichting
  • De bedrijfshulpverlening
  • Apparatuur en machines 

Borging van contracten, certificaten en vergunningen

Een van de grootste gevaren voor horecagelegenheden is dat deze contracten, certificaten en vergunningen zijn verlopen of onvindbaar zijn. Bijvoorbeeld omdat een voormalig medewerker dit traject heeft geregeld of omdat dit ergens is opgeslagen waar medewerkers nu niet meer bij kunnen komen. Daarom is het belangrijk dat: 

  • Documentatie op een centrale en altijd toegankelijke plek is opgeslagen
  • Contracten, certificaten en vergunningen up-to-date zijn
  • Er een reminder wordt gegeven wanneer deze documenten dreigen te verlopen

Met het documentbeheer van CloudCompagnon kun je het beheer en de borging van contracten, certificaten en vergunningen in goede banen leiden. Ook ontvang je dan een seintje wanneer een van deze documenten bijna verloopt. Zo kun je proactief de RI&E, het bijbehorende Plan van Aanpak en alle documenten die hierbij horen actueel houden.

Ook interessant voor jou

dinsdag, 30 maart 2021 11:32

Tweestapsverificatie of Twee Factor Authenticatie (2FA) zorgt voor extra beveiliging doordat je een extra manier van identificatie activeert. Hoewel tweestapsverificatie de beveiliging al drastisch...

woensdag, 24 februari 2021 14:53

Een workflow of werkstroom beschrijft hoe, door wie en in welke volgorde activiteiten worden uitgevoerd om tot een vooraf bepaalde uitkomst te komen. Als we het hebben over een workflow in een...

dinsdag, 17 april 2018 15:41

Contractbeheer heeft tot doel om de interne organisatie inzicht te geven in lopende contracten en correcte contractuele afspraken. Het is de eerste stap van contractmanagement waarbij juiste...

 

Geïnteresseerd in CloudCompagnon?

Meer weten over het documentbeheer dat voor jou werkt? Wij geven je graag persoonlijk advies.

 

DOWNLOAD BROCHURE

Branches

Zorg en welzijn
Non-profit
Eventmanagement
Zakelijke dienstverlening
ICT
Onderwijs
Kunst en Cultuur
Bank en verzekering
Horeca en entertainment

Vestiging

Volendam Business Center
Bellstraat 5 (Boven)
1131JV Volendam

IBAN: NL77ABNA0484932535
BTW nummer: NL854888585B01
kvk nummer:
 62615726

Let's connect!

Over ons

Documentbeheer dat voor je werkt. Wij geloven in een applicatie op maat voor een betaalbaar bedrag. Toegankelijk en voor alle documenten die je nodig hebt. CloudCompagnon is het document management systeem dat vanuit deze overtuiging is geboren.

© CloudCompagnon B.V.