Skip to main content
wijzig je wachtwoord

Waarom je wachtwoord (bijna) belangrijker is dan je pincode

Beveilig je bedrijf, begin bij je wachtwoord. Was een wachtwoord vroeger nog een verplicht nummer en maakte je jezelf er makkelijk vanaf met Welkom01 of 12345; als je dat nu zou doen, neem je jezelf én de wereld van de cybercrime niet serieus. En dat is onterecht. Een onveilig wachtwoord kan je je bedrijf kosten, ook wanneer één van je medewerkers dat heeft. En als iemand eenmaal binnen is; kun je het niet, zoals je pinpas, blokkeren. Daarom is een veilig wachtwoord hebben belangrijker dan je pincode geheimhouden. 

Het probleem 

Vroeger kon het dus: Welkom01, Welkom, Password12345, qwerty. En dan overal hetzelfde wachtwoord voor gebruiken, want anders was het niet te doen om alles te onthouden. Maar die tijd ligt ver achter ons. Er is geen business die zich zó snel ontwikkelt als cybercrime. 1 op de 5 bedrijven wordt het slachtoffer van een cyberaanval, zoals een hack. Hackers zitten niet rustig achter hun computer wachtwoord voor wachtwoord uit te testen; hacken gaat volledig geautomatiseerd. In enkele seconden worden honderden combinaties op je systemen afgevuurd. Welkom01 maakt geen enkele kans. Gelukkig kun je jezelf relatief eenvoudig beschermen tegen cybercrime: door het serieus te nemen. En dat begint met goede wachtwoorden en bewustzijn van je medewerkers. 


Een goed wachtwoord

Een goed wachtwoord is onvoorspelbaar en lang. Hoe langer en ingewikkelder, hoe beter. Dus gebruik je een zin of een lang ‘woord’ met cijfers en letters, symbolen en hoofd- en kleine letters door elkaar. En, ook belangrijk, gebruik nóóit twee keer hetzelfde wachtwoord. Gaat het ergens toch mis of wordt één van de bedrijven waar jij inloggegevens voor hebt aangemaakt gehackt, dan blijft de schade voor jou beperkt. Anders is de stap naar jouw systemen maar heel klein. En in het ideale geval wijzig je je wachtwoorden regelmatig. Iedere maand bijvoorbeeld. Zo bescherm je jezelf. Weet je geen goed wachtwoord? Er zijn verschillende wachtwoordgeneratoren op internet. Daar kun je gratis in enkele seconden een heel ingewikkeld wachtwoord aanmaken. 

Een wachtwoordmanager

Okee, heel veilig, maar hoe onthoud je al die eindeloos ingewikkelde wachtwoorden? Je kunt een boekje bijhouden, waarin je ze allemaal opschrijft. Maar dat is natuurlijk niet meer van deze tijd. Je hebt ook digitale wachtwoordboekjes die alles voor je in de gaten houden: passwordmanagers. Die werkt op de achtergrond van je pc, laptop of telefoon en helpt jou je wachtwoorden in te vullen. Je hoeft er dan nog maar ééntje te onthouden: die van je passwordmanager. Maak er een moeilijke zin van met tekens en cijfers erin en je kunt weer even vooruit! De meeste passwordmanagers hebben ook handige password generators en sommigen, zoals Keeper security en de betaalde versie van Dashlane, controleren of jouw wachtwoorden voorkomen in gelekte wachtwoorden. 

We deelden laatst al een blog over de veiligheid van je gegevens binnen en buiten Europa. Het is verstandig om je gegevens binnen Europa op te slaan, omdat hier overal dezelfde AVG-regels gelden. Wij hebben een lijstje voor je gemaakt met 9 passwordmanagers waarbij je je gegevens binnen de EU kunt houden. Sommige kun je gratis gebruiken en andere tegen betaling. Maar zeg nou zelf: jouw veiligheid is toch onbetaalbaar? 
Dit zijn 8 Passwordmanagers (gratis en betaald) 

  • Bitwarden
  • 1Password
  • Dashlane
  • Keeper Security
  • Myki
  • NordPass
  • LogMeOnce
  • True Key.

Extra laagje beveiliging

Een goed wachtwoord verhoogt de drempel voor het illegaal binnentreden van je bedrijf, maar wat écht het verschil kan maken, is twee factor authenticatie (2FA). Nadat je je wachtwoord hebt ingevuld, krijg je een smsje of een pushbericht met een code, die je op de website waar je inlogt moet invullen. Ook worden authenticatorapps steeds vaker gebruikt. Ook die genereren een code die je vanaf je telefoon invult op de website waarop je inlogt. Iemand moet dan niet alleen je inloggegevens hebben, maar ook je mobiele telefoon. En die kans is alweer een stuk kleiner. Zet dus overal waar het wordt aangeboden, óók in CloudCompagnon(!), de 2FA aan. Zo maak je die digitale muur rondom je bedrijf steeds hoger. Voelt wel zo veilig. 

 

Geïnteresseerd in CloudCompagnon?

Meer weten over het documentbeheer dat voor jou werkt? Wij geven je graag persoonlijk advies.

 

DOWNLOAD BROCHURE